2016 m. gegužės 26 d., ketvirtadienis

Baklažanų "pica"


Ingredientai:
1 baklažanas
1 pomidoras
5 pievagrybiai
Pusė nedidelio svogūno
5 alyvuogės
125 g. mocarelos sūrio
Picos prieskoniai

Eiga:
Baklažaną supjaustyti išilgai į penkias dalis, apibarstyti druska ir palikti pusvalandžiui, kad neliktų kartumo. Kitas daržoves supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Baklažaną nuvalyti servetėle ir išdėlioti ant skardoje iškloto kepimo popieriaus. Ant baklažano gabaliukų išdėlioti supjaustytas daržoves ir mocarelą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 20 minučių. Iškepus pabarstyti picų prieskoniais. Skanaus :)

2016 m. sausio 24 d., sekmadienis

Rūkytos lašišos salotos

Ingredientai:
200 g. rūkytos lašišos
150 g. pomidorų
150 g. Pekino kopūsto
150 g. mandarinų
100 g. kivių
Padažui:
4 v. š. aliejaus
2 v. š. vyno acto
1 a. š. smulkintų petražolių
Druska, pipirai

Eiga:
Pomidorus supjaustyti kubeliais, kopūstą - smulkiom juostelėm. Kivius nulupti ir supjaustyti griežinėliais, mandarinų skilteles perpjauti pusiau. Viską sumaišyti, ant viršaus sudėti pjaustytą lašišą. Sumaišyti visus ingredientus padažui ir užpilti ant salotų. Skanaus :)

Originalus receptas: "Moters savaitgalio" priedas "Velykų patiekalai". Specialus leidinys Nr,9 2005 m. kovas. 

Agurkų "laiveliai"


Ingredientai:
1 ilgasis agurkas
Skardinė tuno savo sultyse
Pusė raudonos paprikos
2 virti kiaušiniai
Sauja petražolių
10 alyvuogių
3 v.š. majonezo
Druska, pipirai

Eiga:
Agurkus perpjauti išilgai (aš perpjoviau ir skersai ir išilgai, kad būtų mažesni) ir išskobti minkštimą. Virtus kiaušinius susmulkinti, papriką supjaustyti kubeliais. Nuo tuno nupilti sultis, ir sutrinti šakute. Alyvuoges supjaustyti griežinėliais. Susmulkintus produktus sumaišyti su majonezu, druska ir susmulkintomis petražolėmis. Agurkų vidų pabarstyti pipirais ir sudėti įdarą. Puošti paprika, alyvuogėmis. Skanaus :)

Originalus receptas: "Moters savaitgalio" priedas "Velykų patiekalai". Specialus leidinys Nr,9 2005 m. kovas. 

2015 m. lapkričio 10 d., antradienis

Omletas, keptas orkaitėje

Ingredientai:
5 kiaušiniai
200 ml. pieno
100 g. rūkyto kumpio
Sauja žalumynų (svogūno laiškai, krapai, bazilikai)
Druska, pipirai

Kiaušinius išplakti su pienu, žalumynais ir kubeliais pjaustytu kumpiu. Pagardinti druska ir pipirais. Nedidelį, bet gilų kepimo indą ištepti riebalais ir supilti kiaušinių masę. Kepti 190 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Skanaus :)

2015 m. spalio 10 d., šeštadienis

Įdarytos dešrelės


Ingredientai:
400 g. dešrelių (kuo stambesnės, tuo geriau)
250 g. pievagrybių
1 svogūnas
4 pomidorai ( man užteko 2 nedidelių)
1 kiaušinis
1 a.š. kario
1/8 l. grietinės
100 g. tarkuoto fermentinio sūrio
Druska, pipirai

Eiga:
Pievagrybius nulupti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais. Svogūną nulupti ir supjaustyti smulkiai, pomidorus - griežinėliais. Kiaušinį išplakti su kariu, grietine, sumaišyti su puse tarkuoto sūrio, svogūnu, pievagrybiais, pasūdyti ir įberti pipirų. dešreles įpjauti išilgai ir įdaryti. Ant jų sudėti
pomidorus ir užberti likusį sūrį. Originaliame recepte siūlo kepti ant grotelių, aš kepiau orkaitėje ant grotelių, po apačia įdėjusi skardą, tačiau kitą kartą kepčiau skardoje ant kepimo popieriaus. Skanaus :)

Šaltinis "Moters savaitgalio virtuvė. Grilio patiekalai" 2006 m. birželis Nr. 6 (27).

Brokolių salotos su vištiena



Ingredientai:
1 brokolis
250 g. vištos krūtinėlės
50 g. majonezo
50 g. grietinės
Sauja smulkintų žalumynų
Prieskoniai

Eiga:
Vištos krūtinėlę supjaustyti kubeliais ir iškepti keptuvėje, pagardinant prieskoniais. Brokolį supjaustyti žiedynais , suberti į puodą su pasūdytu vandeniu ir virti nuo užvirimo kelias minutes. Tada nupilti vandenį ir leisti brokolyje likusiam vandeniui nuvarvėti. Atvėsusius brokolius sumaišyti su vištiena, majonezu, grietine ir žalumynais, pagardinti druska ir pipirais. Skanaus :)

2015 m. rugsėjo 17 d., ketvirtadienis

Pikantiškos silkės


Ingredientai:
3 silkės file juostelės (aliejuje)
2 obuoliai
Pusė poro (ir baltos ir žalios dalies)
Ryšulėlis krapų
70 g. majonezo

Eiga:
Silkes supjaustyti nedideliais gabaliukais, porą pusžiedžiais, obuolį smulkiais kubeliais, susmulkinti krapus. Viename inde išmaišyti obuolius su porais, krapais ir majonezu, o kito indo dugną iškloti silke. Ant viršaus sudėti obuolio ir poro masę ir jau galima valgyti. Skanaus :)

Šaltinis : žurnalas "Darbštuolė" 2001 m. Nr. 12. (Originaliame recepte siūloma viską išmaišyti, o ne sluoksniuoti, taigi šiek tiek pakeičiau).


Vištienos pyragas

Ingredientai:
Tešlai
220 g. miltų
100 g. sviesto
0,5 a. š. druskos
4 v. š. vandens
Įdarui
3 svogūnai
200 g. šaldytų morkų ir žirnelių
350 g. vištos krūtinėlės
200 ml. kefyro
2 kiaušiniai
2 kupini v. š. grietinės
100 g. fermentinio sūrio
Gabalėlis sviesto
Keli šaukštai aliejaus
Prieskoniai

Eiga:
Vištieną supjaustyti mažais kubeliais, užpilti kefyru ir atidėti į šalį bent valandai,
Miltus sumaišyti su druska ir įpjaustyti sviestą. Trinti pirštais, kol gausis trupiniai. Tada įpilti vandenį ir minkyti, kol gausis vientisa tešla. Apvynioti ją plėvele ir įdėti į šaldytuvą.
Svogūnus nulupti, smulkiai supjaustyti ir kepti įkaitintame svieste, kol suminkštės.
Tuo tarpu nuo vištienos nupilti kefyrą, įberti mėgiamų prieskonių ir išmaišyti.
Į suminkštėjusius svogūnus suberti šaldytas morkas ir žirnelius ir palikti troškintis. Kitoje keptuvėje įkaitinti aliejų ir apkepinti vištieną. Suminkštėjusias daržoves ir apkepintą vištieną nukelti nuo ugnies ir palikti atvėsti.
Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių. Kepimo formą ištepti sviestu ir iškloti tešla. Lengviausiai tai daryti lipdant tešlą po gabalėlį. Pašauti į orkaitę dešimčiai minučių.
Tuo tarpu kiaušinius išplakti su grietine ir įmaišyti sutarkuotą sūrį ( aš turėjau tik jau pjaustytą sūrį, tai ne tarkavau, o smulkiai supjausčiau). Į šią masę sudėti atvėsusią mėsą ir daržoves. Įberti mėgiamų prieskonių ir gerai išmaišyti. Įdarą supilti į apkeptą pagrindą, išlyginti paviršių ir šauti į orkaitę 30 - 40 minučių. Man skaniausias buvo karštas, su grietine. Skanaus :)
Originalus receptas čia, o aš aprašiau su savo pakeitimais.

2015 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Itališki virtinukai Gnocchi su šoninės padažu


Ingredientai:

virtinukams
700 g. bulvių
200 g. miltų
2 v. š. krakmolo
Kiaušinis
Žiupsnelis druskos

padažui
200 g. rūkytos šoninės
2 dideli svogūnai
200 g. grietinės

Eiga:
Bulves išvirti su lupenomis. Kol bulvės verda galima susipjaustyti šoninę ir svogūnus smulkiais kubeliais. Šiek tiek atvėsusias bulves nulupti ir gerai sutrinti šakute, arba sumalti mėsmale. Į bulvių masę suberti miltus, krakmolą, įmušti kiaušinį, įberti druskos ir gerai išminkyti tešlą. Tuo metu susmulkintą šoninę ir svogūnus suberti į keptuvę ir kepti ant vidutinės ugnies, kartais pamaišant. Tešlą virtinukams išminkyti į ilgas "dešreles" ir supjaustyti maždaug 2 cm. ilgio gabaliukais.
Paruoštus Gnocchi berti į verdantį pasūdytą vandenį, bet po nedaug, kad nesuliptų. Nuo iškilimo į paviršių pavirti apie 2-3 minutes. Į šoninę ir svogūnus supilti grietinę, išmaišyti, ir dar patroškinti, kol grietinė užvirs. Virtinukus sudėti į lėkštę ir užpilti padažu. Skanaus :)

Karšti sumuštiniai su mocarella, pomidoru ir baziliku


Ingredientai:
4 forminio batono riekės
2 mocarella rutuliukai po 100 g.
2 pomidorai
Sauja šviežių arba žiupsnelis džiovintų bazilikų
Sviesto skardos ištepimui.

Eiga
Batono riekes perpjauti pusiau. Sūrį ir pomidorus supjaustyti bent pusės cm. storio griežinėliais. Ant batono griežinėlio dėti sūrį, o ant jo pomidorus. Sumuštinius išdėlioti sviestu išteptoje skardoje ir kepti 180 laipsnių orkaitėje, kol kraštai gražiai apskrus. Ištraukus iš orkaitės, ant sumuštinių išdėlioti baziliko griežinėlius, arba užbarstyti džiovinto baziliko. Skanaus :)